To ότι "είμαστε ότι τρώμε" είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα συναισθήματά μας και κατά συνέπεια η διάθεσή μας επηρεάζονται αισθητά από την ποιότητα της διατροφής μας.
Μελέτες δείχνουν ότι οι τροφές επηρεάζουν τη χημική σύσταση των νευροδιαβιβαστών (χημικών ουσιών που συντελούν στη μεταβίβαση νευρικών σημάτων από κύτταρο σε κύτταρο) και κατά συνέπεια επιδρούν...
σημαντικά στη διαμόρφωση της τελικής μας διάθεσης.
Το σημαντικότερο ρόλο στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση και την ενεργητικότητά μας παίζει ένα αμινοξύ που λέγεται τυροσίνη, που προκύπτει από τη διάσπαση πρωτεϊνικών τροφών. Επιπροσθέτως, το σύμπλεγμα βιταμινών B (όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12) επηρεάζουν σημαντικά την ενεργητικότητα, τη μνήμη μας αλλά και τη διάθεσή μας.
Το φυλλικό οξύ επιδρά στην επαρκή σύνθεση θειοαδενοσυλομεθειονίνης, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση που επιδρά στη σύνθεση σεροτονίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει το αίσθημα ευτυχίας και χαλάρωσης. Η προτεινόμενη ποσότητα φυλλικού οξέος για τους άντρες είναι 400mg και για τις γυναίκες 200mg ημερησίως.
Οι πλουσιότερες τροφές σε φυλλικό οξύ είναι το παντζάρι, οι φράουλες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (το σπανάκι, ο μαϊντανός, το μαρούλι και το γογγύλι) και τα ξερά φασόλια.
Οι κυριότερες τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β6, που είναι απαραίτητη για την υγεία του νευρικού συστήματος είναι το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές και το σκόρδο. Άλλες πηγές είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, η μπανάνα, το πεπόνι και το σέλινο.
Τέλος, η βιταμίνη B12, που είναι απαραίτητη για ένα υγιές νευρικό σύστημα βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και τα αυγά.
Συμπερασματικά, τροφές πλούσιες σε βιταμίνες B12, B6 και φυλλικό οξύ είναι σημαντικές για τη διαφύλαξη της ενεργητικότητας, αυξάνουν τη μνήμη και βελτιώνουν τη συγκέντρωση.
Συνεπώς, οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτές θα πρέπει να βρίσκονται στο καθημερινό μας Διαιτολόγιο, έτσι ώστε η διάθεση μας να βρίσκεται στα ύψη!
Γράφει: Γιαννιτσοπούλου Kάλλια, Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
www.iatronet.gr