Θέλεις να ξεφορτωθείς την κακή διάθεση, να αυξήσεις την ενέργειά σου, να νιώσεις πιο υγιής και να παραμείνεις λεπτή ακόμα και το χειμώνα; Μπορείς να το κάνεις με το εφταήμερο πρόγραμμα διατροφής που ενισχύει τη διάθεσή σου.
Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί το καλοκαίρι σου φτάνει μια σαλάτα, ενώ όταν κάνει κρύο το μόνο πράγμα που σου φτάνει είναι ένα τεράστιο πιάτο μακαρόνια;
Ο χειμώνας είναι αναμφίβολα η εποχή...
που τρώμε αψηφώντας τη γραμμή μας, αλλά γιατί;
Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια εξήγηση που βασίζεται στην εξέλιξη – οι πρόγονοί μας έτρωγαν περισσότερο το χειμώνα για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις περιόδους που έκανε κρύο, όταν η τροφή ήταν δυσεύρετη. Δυστυχώς για μας, η βιολογία μας δεν έχει προσαρμοστεί στη σύγχρονη ζωή, με την κεντρική θέρμανση και τα σούπερ μάρκετ.
Επιπλέον, αν ανήκεις στο 7% του πληθυσμού των Ευρωπαίων που εκτιμάται ότι πάσχουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντισταθείς στην έντονη επιθυμία να το παρακάνεις με το φαγητό. Οι λιγούρες για υδατάνθρακες είναι ένα από τα συμπτώματα της SAD.
Οι τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου –η οποία μειώνεται το χειμώνα εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός– είναι βασικές για να περάσεις αυτή την εποχή χωρίς να πάρεις βάρος. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, νιώθουμε πεινασμένοι. Όμως, οι τροφές που είναι πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη (κοτόπουλο, ψάρι ή μπανάνα) βοηθούν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη. Οι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή ντοπαμίνης είναι επίσης ιδανικές γι’ αυτή την εποχή, επειδή τα χαμηλά επίπεδά της σχετίζονται με την έλλειψη ενέργειας και την κακοδιαθεσία. Προσπάθησε να τρως τροφές που περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται φαινυλαλανίνη, που περιέχεται στο αμύγδαλο, το αβοκάντο, τα φιστίκια, το οποίο ο οργανισμός σου μετατρέπει σε ντοπαμίνη.
Άλλος ένας τρόπος για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου το χειμώνα είναι να φροντίζεις να μην έχεις αυξομειώσεις στο σάκχαρο, κάτι που οδηγεί σε αίσθηση κόπωσης και οξυθυμία, ενώ αυξάνει τις λιγούρες. Τροφές όπως το λευκό ψωμί, τα πατατάκια, τα γλυκά και τα κέικ μετατρέπονται σε σάκχαρο σχεδόν αμέσως, προκαλώντας απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Άλλες, όπως το καστανό ρύζι, η βρόμη, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια, αφομοιώνονται πιο αργά, οδηγώντας σε μια ηπιότερη, μεγαλύτερης διάρκειας αλλαγή στα επίπεδα του σακχάρου. Εάν συνδυάσεις όλες αυτές τις βασικές αρχές, θα έχεις ένα διατροφικό πλάνο που θα σε βοηθήσει στη διάρκεια του χειμώνα.
www.shape.gr