Διατροφή: Μύθοι και Πραγματικότητα - Αυτή είναι η αλήθεια πίσω από 6 μύθους της διατροφής που σας σταματούν στο να χάσετε βάρος!

Στη σημερινή κοινωνία πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βρούν τρόπους για να χάσουν βάρος και να φαίνονται πιό ωραίοι και πιό ελκυστικοί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη δίαιτα, που εμποδίζουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους 6 πιό κοινούς μύθους για τη δίαιτα:

1. Έχω έναν αργό μεταβολισμό, κακά γονίδια, κλπ:
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μεταβολισμός (πόσες θερμίδες καίτε), διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες. Δεν φταίει πάντα ο μεταβολισμός, εαν συνηδειτοποιήσουμε πως αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να τρώμε λιγότερο και να ασκούμαστε περισσότερο.

2. Δεν είμαι υπέρβαρος, έχω βαριά κόκαλα:
Η διαφορά ανάμεσα σε ένα βαρύτερο και έναν ελαφρύτερο σκελετό είναι μόνο μερικές εκατοντάδες γραμμάρια, όχι χιλιόγραμμα, έτσι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το βάρος μας όταν έχουμε βαρύ σκελετό.

3. Οι θερμίδες δεν έχουν σχέση με την απώλεια βάρους:
Πολλοί άνθρωποι έχουν πλέον καταλήξει να πιστεύουν ότι οι θερμίδες δεν είναι σημαντικές. Μερικές δίαιτες υποστηρίζουν την άποψη ότι πρέπει να περιορίσουμε την ποσότητα των υδατανθράκων ή των λιπών, ώστε να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά. Αυτό είναι λάθος. Ο λόγος για τον οποίο λειτουργούν αυτές οι δίαιτες είναι ότι περιορίζουν και τις θερμίδες. Η θερμιδική πρόσληψη συμβολίζει την ποσότητα ενέργειας που πηγαίνει στο σώμα μας. Εάν αυτή η ενέργεια δεν καεί, θα αποθηκεύεται και θα μετατρέπεται σε επιπλέον κιλά. Δεν έχει σημασία αν αυτή η ενέργεια προέρχεται από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος.

4. Υπάρχει κάποιο είδος διατροφής που μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε ένα κιλό την ημέρα:
Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται περίπου 2,000 έως 2,500 θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσει το βάρος του. Θα πρέπει να πάρει μέχρι και 1.000 θερμίδες για να χάσει 2 κιλά την εβδομάδα. Ακόμα κι αν δεν έφαγε τίποτα για μια εβδομάδα, χάνοντας ακόμα και ένα κιλό την ημέρα, θα ήταν πρακτικά αδύνατο. Επίσης, αν ακολουθήσετε μια περιοριστική δίαιτα, θα χάσετε κυρίως νερό και μυς και όχι λίπος.

5. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με το θυρεοειδή, δεν μπορούν να χάσουν βάρος:
Παρά το γεγονός ότι, αφού μειωθεί η έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς τότε μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο αργό μεταβολισμό, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό μπορεί να δικαιολογήσει μια αύξηση, που δεν υπερβαίνει τα 5 κιλά.

6. Μια διατροφή λειτουργεί μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα:
Πολλές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους τους κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας έχει απλά σταματήσει μετά από λίγες εβδομάδες. Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα κιλά φεύγουν εύκολα, γιατί είναι κυρίως νερό.



 

Αναγνώστες