Θερμογέννεση και καύσεις - Πώς γίνεται η θερμογέννεση μέσω τροφής!

Θερμογένεση είναι η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός παράγει θερμότητα για να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Η παραγωγή θερμότητας εμφανίζεται συνήθως σε κρύα περιβάλλοντα και σε κλίματα με υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει η απελευθέρωση θερμότητας (θερμόλυση) που μπορεί να συμβεί μέσω της εφίδρωσης.

Όταν η θερμογένεση συμβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής, το άγχος ή την υπερκατανάλωση τροφής, ονομάζεται προσαρμοστική θερμογένεση. Αυτή η διαδικασία είναι υπό τον έλεγχο...
του νευρικού συστήματος μέσω του οποίου ορισμένες ορμόνες όπως οι κατεχολαμίνες προκαλούν αύξηση της παραγωγής θερμότητας. Οι μύες και το συκώτι να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον μηχανισμό, αλλά με τη συμμετοχή και λιπώδους ιστού. Η προσαρμοστική θερμογένεση παίζει βασικό ρόλο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που είναι παχύσαρκοι έχουν χαμηλότερο από το κανονικό θερμογενετική ικανότητα.


Αλλά, πώς μπορεί η θερμογένεση να σας βοηθήσει να χάσετε το λίπος; Θα αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό σας,ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο λίπος. Ωστόσο, μην περιμένετε θαύματα. Η θερμογόνο δράση είναι συνήθως μικρή, οπότε θα οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια βάρους.

Διατροφή και θερμογόνο δράση

Ορισμένα τρόφιμα λειτουργούν καλύτερα από τους άλλους στην τόνωση της λιπολυτικής (καύση του λίπους) δραστηριότητας. Για να γίνει αυτό κατανοητό θα πρέπει να γνωρίζετε πρώτα μερικά πράγματα για το μεταβολισμό.

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο βασικό μεταβολισμό είναι:

* Μάζα μυών
* Μυϊκή δραστηριότητα
* Τρόπος ζωής
* Ηλικία
* Φύλο
* Η θερμική επίδραση της τροφής

Η θερμική επίδραση της τροφής αντιπροσωπεύει το χάσιμο των θερμίδων από τον οργανισμό ως απάντηση στην πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών.

Πιο συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει μια θερμιδική απώλεια της τάξης του 30% των θερμίδων. Για παράδειγμα, 25g πρωτεΐνης περιέχουν 100 kcal που προκαλούν ενεργειακή απώλεια των 30 kcal. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι 30 θερμίδες απλά δεν απορροφώνται από τον οργανισμό. Οι απώλειες της ενέργειας ως απάντηση στην πρόσληψη των υδατανθράκων και των λιπών είναι πολύ χαμηλότερες και πιο συγκεκριμένα, είναι 2-5% για τα λίπη και 5-10% για τους υδατάνθρακες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσετε να τρώτε μόνο τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και να παραμελήσετε κάθε άλλη ομάδα τροφίμων από τη διατροφή σας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε δίαιτες με πρωτεΐνη αυξάνουν το μεταβολισμό, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει κούραση και ηπατική ανεπάρκεια.

Εδώ είναι μερικές τροφές που βοηθούν στην καύση λίπους:


Το πικρό πορτοκάλι είναι ένα φυτό εγγενές στην Κίνα και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τον Μέγα Αλέξανδρο. Περιέχει synephrine, μια ουσία που διεγείρει τη διαδικασία οξείδωσης του σώματος. Δεδομένης της σημαντικής θερμογόνου δράση του, το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει όρια για την περιεκτικότητα των synephrine στα συμπληρώματα για τον έλεγχο του βάρους, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν τοξικές επιδράσεις που συνδέονται με τη χρήση του.

Τα Fucus είναι φύκια που παρατηρούνται σε μεγάλες ποσότητες στον Ατλαντικό Ωκεανό. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα ιωδίου. Η ουσία αυτή έχει τη δυνατότητα να τονώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, έναν αδένα που ρυθμίζει μεταβολικές διεργασίες στο σώμα μας και, επομένως, συμμετέχει και στη θερμορύθμιση. Τα Fucus έχουν επίσης και διουρητικές ιδιότητες.

Το Garcinia Cambogia είναι ένα φυτό εγγενές στην Ινδονησία. Η δράση του συνδέεται με την παρουσία Υδροξυκιτρικού οξέος, το οποίο αποτρέπει τις ζάχαρες από τη διατροφή που πρέπει να αποθηκεύονται ως λίπος και τις μετατρέπει σε ενέργεια. Επιπλέον, προκαλεί μια αξιοσημείωτη αίσθηση του κορεσμού.

Το πράσινο τσάι είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ως ποτό. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, και προάγει την προληπτική δράση κατά της αθηροσκλήρωσης και της θρόμβωσης. Όταν λαμβάνεται μετά από ένα γεύμα υψηλό σε λιπαρά επιταχύνει τη μετατροπή των λιπών σε ενέργεια.

Η Guarana είναι ένα φυτό των τροπικών δασών του Αμαζονίου γεμάτη θεοφυλλίνη, θεοβρωμίνη και καφεΐνη. Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες: είναι αντι-αναιμικό, αναλγητικό, τονωτικό, αφροδισιακό και αντι-διαρροϊκό. Όσον αφορά τη θερμογένεση, έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την ιδανική θερμοκρασία του σώματος, η οποία προκαλεί ένα αίσθημα ευεξίας στο άτομο που καταναλώνει την ουσία αυτή. Βοηθά επίσης στη μείωση της πείνας και είναι διουρητικό.

Καψαϊκίνη: Η καψαϊκίνη είναι το ενεργό συστατικό σε πιπεριές τσίλι. Μια πρόσφατη μελέτη σε αρουραίους, όπου βρέθηκαν μεγαλύτερες μειώσεις στα αποθέματα λίπους στα ποντίκια που έλαβαν καψαϊκίνη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αν και η πλειοψηφία των μελετών έγινε σε αρουραίους, ορισμένες μελέτες στον άνθρωπο έχουν βρει το ίδιο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μια μελέτη των ιαπωνικών γυναικών που ακολούθησαν μία υψηλή σε λιπαρά διατροφή, έδειξε ότι η προσθήκη του τσίλι στη διατροφή οδήγησε στην αύξηση της ενέργειας και την οξείδωση των λιπών.

Πρόσθετοι τρόποι για να χάσετε βάρος

Εκτός από την θερμογένεση, η οποία αυξάνει απλώς τον μεταβολισμό, υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να χάσετε βάρος. Τρώτε λιγότερο φαγητό. Είμαι βέβαιος ότι αυτό ακούγεται προφανές, έτσι; Εάν θα μπορούσατε πραγματικά να το κάνετε τότε δεν θα χρειαζόταν καν η θερμογένεση για να χάσετε βάρος. Αλλά, τι σας εμποδίζει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες και, τέλος, να χάσετε βάρος; Το σώμα σας δεν νοιάζεται για το τι φόρεμα θέλετε να φορέσετε ή για το αν θέλετε να μοιάσετε στον/στην αγαπημένο/η σταρ της τηλεόρασης. Το σώμα σας θέλει απλά να επιβιώσει, γι'αυτό και ενεργοποιεί το αίσθημα της πείνας!
Υπάρχουν μερικές ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τον κορεσμό και ουσιαστικά σας αναγκάζουν να καταναλώνετε λιγότερα τρόφιμα. Υπάρχουν επίσης ανορεξιογόνα ή anorexigenics ή κατασταλτικά της όρεξης. Μερικές από αυτές τις ουσίες είναι: Phentermine, το rimonabant, SibutramineCathine, Diethylpropion, Φαινομετραζίνη, Benfluorex, Butenolide, Phentermine, φαινυλοπροπανολαμίνη, Pyroglutamyl-histidyl-γλυκίνη, SibutramineDexmethylphenidate, dextroamphetamine, η γλυκαγόνη, η αμφεταμίνη, Benzphetamine, η μεθαμφεταμίνη, μεθυλφαινιδάτη, φαινδιμετραζίνη και Phenethylamine. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα κατασταλτικά της όρεξης μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες. Για παράδειγμα, η φαινυλοπροπανολαμίνη συσχετίστηκε με κάποιο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που οδήγησε την FDA να ζητήσει την απόσυρσή του από την αγορά των ΗΠΑ. Η εφεδρίνη έχει επίσης προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Τα κατασταλτικά της όρεξης δεν χρειάζεται να πάρουν έγκριση από το FDA, μόνον όταν περιέχουν 100% φυσικά συστατικά.Τα περισσότερα φυσικά κατασταλτικά της όρεξης στην αγορά, είναι το πράσινο τσάι και τα φύκια.

Τη Caralluma fimbriata την συνανταμε στην Αφρική και έχει την ικανότητα να ελέγχει την κατανάλωση τροφίμων, επηρεάζοντας τον μηχανισμό της πείνας.
Κάθε φορά που τρώμε αρκετά τρόφιμα, το στομάχι στέλνει ένα μήνυμα προς τον υποθάλαμο του εγκεφάλου να σταματήσουμε την κατανάλωση, διότι το στομάχι είναι πλήρες. Η Caralluma fimbriata φαίνεται να είναι σε θέση να "ξεγελάσει" τον εγκέφαλο στη σκέψη ότι το στομάχι σας είναι πλήρες, ακόμα κι αν δεν έχετε φάει τίποτα.

Τώρα που πήρατε μία ιδέα για την Θερμογέννεση και τις Καύσεις και σε συνδιασμό με μία ισσοροπημένη διατροφή, μπορείτε να δοκιμάσετε και εδώ!



Από All In Health
 

Αναγνώστες