Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την υγεία μας - Τί προκαλεί στον οργανισμό μας

Η παχυσαρκία είναι μια ακραία κατάσταση αποταμίευσης λίπους που δημιουργεί μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές στον οργανισμό.
Θεωρείται η νόσος της σύγχρονης εποχής, αλλά η παχυσαρκία υπήρχε σ’ όλες τις φάσεις της εξελικτικής πορείας της ανθρωπότητας. Χιλίαδες χρόνια πρίν την εποχή μας η παχυσαρκία υπήρχε και προκαλούσε δέος.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευθύνονται για την παχυσαρκία, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η κληρονομικότητα, η άσκηση και η διατροφή. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι υπό τον έλεγχό μας. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά την υγεία μας. Παρακάτω έχουμε περιγράψει μερικούς παράγοντες:



Για τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι και δεν κινούνται μπορεί να εμφανιστεί ο διαβήτης τύπου 2. Είναι μια ασθένεια που έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από αυτή που πρέπει να είναι κανονικά. Αν αυτό γίνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμη και τύφλωση. Γνωρίζουμε ότι το 80% των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή την ασθένεια είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί με δίαιτα, φαρμακευτική αγωγή και άσκηση.

Καρδιακές παθήσεις

Η καρδιακή νόσος εμφανίζεται όταν τα λιπαρά εμφανίζονται και κολάνε στα τοιχώματα των αρτηριών μας. Οι αρτηρίες τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο την καρδιά. Αυτή η κατάσταση προκαλεί στένωση των αρτηριών αυτών και μειώνει τη ροή αίματος προς την καρδιά. Η πιθανότητα ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων αυξάνεται, όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αυξάνεται. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση

Πολλοί άνθρωποι έχουν υπέρταση. Συχνά αναφέρεται ως ο σιωπηλός δολοφόνος επειδή πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση. Ένας από τους παράγοντες κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση είναι το μεγάλο βάρος και η παχυσαρκία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν είστε υπέρβαρος, μιλήστε με το γιατρό σας και να την ελέγχετε (την υπέρταση) σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να καθορίσει με τι τρόπο θα πρέπει να την μειώσετε.

Χοληστερόλη

Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης. Αυτό είναι όταν τα υψηλά επίπεδα λιπαρών ουσιών συσσωρεύονται στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή και άλλα προβλήματα υγείας.

Ορισμένες μορφές καρκίνου

Ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του ενδομητρίου και της χοληδόχου κύστης έχουν συσχετιστεί με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο

Η διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο είναι μια συνηθισμένη διαταραχή για τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Κάθε παύση διαρκεί συνήθως 10 με 20 δευτερόλεπτα και μπορεί να συμβεί 20 με 30 φορές την ώρα. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να μην αισθάνονται πολύ καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχουν μια έλλειψη συγκέντρωσης που μπορεί να επηρεάζει την καθημερινή τους απόδοση. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί επίσης να προκαλέσει κατάθλιψη, σεξουαλική δυσλειτουργία και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Αυτό συμβαίνει από τη φθορά του χόνδρου των αρθρώσεων που προκαλούν τα οστά όταν τρίβονται μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλούς πόνους. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα μπορούν να αυξήσουν την πίεση στις αρθρώσεις που φέρουν βάρος, όπως τα γόνατα και τα ισχία παρόλο που αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άρθρωση. Περιορίζετε η κίνησή του (ατόμου) και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα, για τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Άλλοι μπορεί να περιλαμβάνουν, προβλήματα αναπαραγωγής, ουρική αρθρίτιδα, και γαστρο'ι'σοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

Η παχυσαρκία εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου όταν τρώτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε. Η ισορροπία μεταξύ των θερμίδων διαφέρει για κάθε άτομο. Παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν την ισορροπία είναι το γενετικό υλικό σας (DNA), το υπερβολικό φαγητό, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε λίπη, και καθόλου σωματική δραστηριότητα.

Έχει διαπιστωθεί ότι περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών είναι υπέρβαρες, ενώ το ποσοστό ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών - από τρεις στις τέσσερις γυναίκες στην Αίγυπτο, σε μόλις 6% στην Αιθιοπία.

Εν τω μεταξύ, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού - συχνά οι περισσότεροι από τους υπέρβαρους ή τους παχύσαρκους - ακόμη υποφέρει από το υπερβολικό βάρος.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν λαοί, όπου υπάρχει ανάγκη αύξησης της πρόσληψης θερμίδων, και από την άλλη, λαοί που έχουν μία υπερ-κατανάλωση των τροφών.

Έτσι μπορούμε να πούμε, οτι σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει για την παχυσαρκία, το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν, έχουν ή θα έχουν στο μέλλον πολύ σοβαρά προβλήματα με την υγεία τους.

 

Αναγνώστες