Κάνε το καλό & ρίξε το κιλό

Μερικές σούπερ συνήθειες που ωφελούν πέρα από την υγεία σου και τη γιγάντωση της μπάκας σου. Ανακάλυψέ τις και -αφού τις ευχαριστήσεις- στείλ' τις μακριά.

Εχει ξυπνήσει με κέφια η κυρία και σε τραβολογάει Σάββατο πρωί στην Ερμού προς αναζήτηση νέας γόβας-φετίχ. Κατηφορίζεις νυσταγμένος τον πεζόδρομο, ένα μικρόφωνο καρφώνεται στο πρόσωπό σου: «Κύριε, πιστεύετε ότι τρώτε υγιεινά;». «Φυσικά» απαντάς με σιγουριά Φέντερερ όταν κατεβαίνει στο Γουίμπλεντον. Ο καμεραμάν εκείνη τη στιγμή κάνει ζουμ στην...
κοιλιά σου. «Τότε γιατί έχετε μπάκα;».

Οι γόβες εντοπίστηκαν, δοκιμάστηκαν, αγοράστηκαν κι έκαναν την επίδειξή τους την ίδια νύχτα. Απάντηση όμως δεν έδωσες ποτέ. Μπορεί να τρως σχετικά καλά και υγιεινά, έχεις όμως πάντα μερικά κιλά παραπάνω που δεν λένε να φύγουν. Σκέψου ότι αυτό που σε παχαίνει είναι αυτό που κάνεις πιο συχνά. Υπάρχουν μικρές συνήθειες, που σε παχαίνουν σταδιακά και δεν το συνειδητοποιείς. Αλλαξέ τις και χάσε επιτέλους τα κιλά που σου έχουν μείνει.

Απόφυγε το σάντουιτς-βόμβα
Μπορεί να θεωρείς το σάντουιτς-μπαγκέτα που παραγγέλνεις κάθε μέρα ένα μικρό μεσημεριανό, αλλά μπορεί να έχει πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που πιστεύεις. Μία μπαγκέτα με γαλοπούλα, τυρί και μαγιονέζα μπορεί άνετα να φτάσει τις 600 θερμίδες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα γεύματα από εστιατόρια και ντελίβερι περιέχουν 60% περισσότερες θερμίδες από αυτά που έχουν μαγειρευτεί στο σπίτι. Ενας λόγος έχει σχέση με την ποσότητα - γενικά, ό,τι τρως απέξω είναι μεγαλύτερο. Σκέψου καλά λοιπόν πριν πας να πάρεις ένα σάντουιτς από το στέκι της γειτονιάς σου. Προτίμησε να παίρνεις μαζί σου ένα τοστ που έχεις φτιάξει εσύ.

Μην το παρακάνεις το πρωί
Ξέρεις ότι το πρωινό είναι πολύ σημαντικό, γι� αυτό αφιερώνεις χρόνο, ώστε να τρως ένα πλήρες γεύμα. Μήπως όμως το παρακάνεις; Δεν χρειάζεται να τρως και δημητριακά, κι ένα αυγό, κι ένα σέικ. Εκτός αν εργάζεσαι σε βαριά χειρωνακτική δουλειά, δεν χρειάζεσαι ένα huge πρωινό. Ιδανικά, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300 θερμίδες. Οι θερμίδες του πρωινού δεν καίγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως πολλοί πιστεύουν. Ο μέσος όρος θερμίδων της ημέρας είναι αυτός που θα καθορίσει αν θα πάρεις ή θα χάσεις βάρος. Ενα σωστά συνδυασμένο πρωινό θα έχει αποτέλεσμα να μην πεινάσεις μέχρι το μεσημέρι. Επίλεξε ολικής αλέσεως υδατάνθρακες -όπως ψωμί που φτιάχνεται μόνο με ολικής αλέσεως αλεύρι- ή πραγματικά ολικής αλέσεως δημητριακά - απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό. Συνδύασέ τα με λίγη πρωτεΐνη, όπως λίγο γάλα και μερικούς ξηρούς καρπούς, για περισσότερο κορεσμό, και πρόσθεσε κι ένα φρούτο. Ο συνδυασμός ινών και πρωτεΐνης θα σε χορτάσει χωρίς να υπερβάλεις στις θερμίδες και τα λιπαρά.

Τα υγιεινά ροφήματα
Φροντίζεις να πίνεις αρκετό πράσινο τσάι και χυμούς για να λαμβάνεις βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτό είναι πολύ καλό, αλλά αν θέλεις να αδυνατίσεις, πρέπει πάντα να έχεις στο νου σου τις θερμίδες που καταναλώνεις. Τα έτοιμα πράσινα τσάγια που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες. Οι θερμίδες μπορεί να ξεπερνούν και τις θερμίδες ενός αναψυκτικού. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο εμφιαλωμένο πράσινο τσάι είναι πολύ χαμηλά. Οσο για τους χυμούς, δεν παύουν να αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες, που μπορείς να λάβεις από άλλες τροφές. Ακόμα κι αν κόψεις ένα ποτήρι χυμό την ημέρα, μπορείς να γλιτώσεις σχεδόν 900 θερμίδες την εβδομάδα.

Γίνε μικρός στα ενδιάμεσα
Είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να αφήνεις να περνά μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα γεύματα που τρως. Τα συχνά γεύματα βοηθούν στο να ελέγχεις την πείνα σου και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, ώστε να μην έχεις απότομα σκαμπανεβάσματα. Αυτό έχει αποτέλεσμα τα σταθερά επίπεδα ινσουλίνης, που παίζουν ρόλο στην αποθήκευση λίπους. Η συμβουλή τού να τρως πολλά και συχνά γεύματα περιλαμβάνει τη λέξη «μικρά». Δεν μπορείς να τρως τρία μεγάλα κυρίως γεύματα, να προσθέτεις σε αυτά διάφορα σνακ ενδιάμεσα και να περιμένεις ότι θα χάσεις βάρος. Θα έχεις ήδη ξεπεράσει τις θερμίδες που χρειάζεσαι. Αντί να χάσεις, θα πάρεις κι άλλα κιλά - απλώς κάνεις ανακατανομή των θερμίδων. Για παράδειγμα, αντί να τρως ένα πρωινό των 500 θερμίδων, κατανάλωνε ένα πρωινό 300 θερμίδων κι ένα σνακ -λίγο αργότερα- των 200 θερμίδων.

Κλείσε το μάτι στη μεσογειακή διατροφή
Προσπαθείς να τρως παραδοσιακά. Η ελληνική διατροφή θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο. Ωστόσο αυτή η διατροφή είχε ένα χαρακτηριστικό που έχουμε ξεχάσει: το μέτρο. Αν φας ένα πιάτο λαδερά φασολάκια με τρεις φέτες ψωμί και μισό κιλό φέτα, δεν θα σου βγει σε καλό θερμιδικά. Μπορεί ως γεύμα να έχει αντιοξειδωτικές ουσίες από τα φασολάκια, την ντομάτα και το λάδι, αλλά οι θερμίδες είναι πολλές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική διατροφή δεν κάνει για δίαιτα. Αντιθέτως, λόγω του ότι περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά και υγιεινή πρωτεΐνη από όσπρια και λιπαρά ψάρια είναι ένα χορταστικό διαιτολόγιο. Το μυστικό όμως είναι το μέτρο. Περιόρισε το ψωμί σε μία φέτα με κάθε γεύμα και το τυρί στα 100 γραμμάρια την ημέρα και μπορεί να γλιτώσεις 1.500 θερμίδες την εβδομάδα.

Δίαιτα πέντε μέρες την εβδομάδα
Το Σαββατοκύριακο, όμως, τι γίνεται; Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών επηρεάζει την οποιαδήποτε προσπάθεια που κάνεις όλη την εβδομάδα. Σκέψου ότι, αν κάθε μέρα κόβεις 500 θερμίδες επί πέντε μέρες και μετά το Σ/Κ τρως 1.000 θερμίδες παραπάνω τις δύο μέρες, θα παραμείνεις στα ίδια κιλά. Επίσης, έχει βρεθεί ότι αυτού του είδους τα διαλείμματα επηρεάζουν τον οργανισμό με άλλον τρόπο. Ερευνα του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι το παλμιτικό οξύ που βρίσκεται στο κορεσμένο λίπος -που συχνά βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο διαιτολόγιο του Σαββατοκύριακου- επηρεάζει τη λεπτίνη, ορμόνη που επηρεάζει την όρεξη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κορεσμένο λίπος εμποδίζει τη δράση της λεπτίνης να ρυθμίζει την κατανάλωση φαγητού για τρεις ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι, αν το παρακάνεις το Σάββατο, τη Δευτέρα ο εγκέφαλος μπορεί να σου δίνει μήνυμα να φας παραπάνω. Γενικά, δεν χρειάζεται να κάνεις αυστηρή δίαιτα και το Σαββατοκύριακο. Μπορείς να επιλέξεις, όμως, μόνο ένα γεύμα, στο οποίο θα ξεφύγεις.



www.menshealth.gr
 

Αναγνώστες