Οι θερμίδες είναι που μετράνε

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσει κανείς βάρος; Αφού συνέκριναν τις διάφορες δίαιτες, ερευνητές κατέληξαν σ΄ ένα συμπέρασμα: το είδος της δίαιτας δεν έχει σημασία, αρκεί να μειώνεις τις θερμίδες και να μπορείς να την τηρείς.

Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε δίαιτα έχει λίγες θερμίδες και κορεσμένα λίπη και πολλά δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά είναι μια λογική επιλογή για όποιον θέλει να χάσει βάρος. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που δημοσιεύεται στο χθεσινό τεύχος της «Ιατρικής Επιθεώρησης της Νέας Αγγλίας» (NEJM) και στο πλαίσιο της οποίας έγινε ο πιο μακροχρόνιος, ευρύς και αυστηρός έλεγχος που έχει γίνει ποτέ σε τέσσερις δημοφιλείς δίαιτες.

Βασιζόμενοι και σε μια άλλη έγκυρη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες φαίνεται πως υιοθετούν πλέον την ιδέα ότι...
το σημαντικότερο για να χάσεις βάρος είναι να μειώσεις τις θερμίδες, δηλαδή να τρως λιγότερο, όποια δίαιτα κι αν ακολουθείς.

Στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Πένινγκτον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας στο Μπάτον Ρουζ, εξετάσθηκαν σε 811 υπέρβαρα ή παχύσαρκα πρόσωπα (62% ήταν γυναίκες) τέσσερις δίαιτες: με λίγα λίπη και μέτριες πρωτεΐνες· με λίγα λίπη και πολλές πρωτεΐνες· με πολλά λίπη και μέτριες πρωτεΐνες· και με πολλά λίπη και πολλές πρωτεΐνες.

Κάθε πρόσωπο ενθαρρύνθηκε να μειώσει την κατανάλωσή του κατά 750 θερμίδες την ημέρα και να γυμνάζεται 90 λεπτά την εβδομάδα. Σε όλες τις δίαιτες ήταν χαμηλά τα κορεσμένα λιπαρά, αυτά δηλαδή που συνδέονται με τις καρδιοπάθειες και υπάρχουν σε πολλές τηγανητές ή επεξεργασμένες τροφές.

Τα συμπεράσματα

Δεν υπήρξε νικητής ανάμεσα στις διαφορετικές δίαιτες. Η μείωση του βάρους ήταν παρόμοια σε όλες τις ομάδες. Τα πρόσωπα που πήραν μέρος στη δοκιμή έχασαν κατά μέσον όρο 6 κιλά σε έξι μήνες, όμως ανέκτησαν το βάρος τους έπειτα από έναν χρόνο. Στα δύο χρόνια η μέση απώλεια βάρους ήταν 4 κιλά. Μόνο 15% κατάφεραν να μειώσουν το βάρος τους κατά 10% ή περισσότερο σε σχέση με το αρχικό.

«Η έρευνα αυτή έδειξε ότι δεν έχει διαφορά ποια δίαιτα επιλέγεις. Το σημαντικό είναι πάντα οι θερμίδες» λέει ο δρ Ρόμπερτ Έκελ, καθηγητής Φυσιολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. «Δεν υπάρχει μόνον ένας τρόπος. Αυτό είναι το καλό στο ότι δεν κέρδισε κάποια συγκεκριμένη από τις δίαιτες αυτές» αναφέρει ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, διατροφολόγος στο Κέντρο Έρευνας Πρόληψης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. «Όποια δίαιτα μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι, εκείνη με την οποία είμαστε λιγότερο πεινασμένοι, αυτή είναι που μας ταιριάζει» προσθέτει.

Ο επικεφαλής της έρευνας, ο δρ Φρανκ Ζακς του Χάρβαρντ, δήλωσε πως μια δίαιτα που επικεντρώνει στον περιορισμό των θερμίδων, δίνει στους ανθρώπους μεγαλύτερη επιλογή στο φαγητό και καθιστά τη δίαιτα λιγότερο μονότονη. «Πρέπει μόνο να επικεντρώσουμε στο πόσο τρώμε» τόνισε. Το θέμα, σύμφωνα με τον δρα Ζακς, είναι να βρούμε μια υγιεινή δίαιτα που να περιλαμβάνει νόστιμα για μας φαγητά και την οποία να μπορούμε να ακολουθή- σουμε μακροπρόθε- σμα.

7 παράγοντες που μας κάνουν να τρώμε περισσότερο

1. Η ώρα. Μέσω της ρουτίνας, εκπαιδεύουμε το σώμα μας να περιμένει πρωινό, γεύμα και δείπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ο λόγος για τον οποίο πεινάμε το μεσημέρι είναι επειδή αυτή είναι η ώρα που τρώγαμε τις τελευταίες 100 ημέρες.

2. Η θέα του φαγητού. Η εγκεφαλική λειτουργία είναι πολύ διαφορετική όταν βλέπουμε φαγητά που μας αρέσουν απ΄ ό,τι όταν βλέπουμε φαγητά που δεν μας αρέσουν. Το σώμα προσδοκά όταν τροφή ετοιμάζεται για να μπει στο σύστημα. Γι΄ αυτό μας τρέχουν τα σάλια βλέποντας την πίτα της μαμάς.

3. Η ποικιλία. Ακόμη και έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα, συχνά αφήνουμε χώρο για επιδόρπιο, επειδή η επιθυμία για γλυκό δεν έχει ικανοποιηθεί. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κομμάτι φρούτο σε μια σαλάτα στο γεύμα για να μειωθεί η επιθυμία για ζάχαρη.

4. Η μυρωδιά. Είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους το σώμα μας καταλαβαίνει ότι υπάρχει κοντά τροφή. Μπορεί να προκαλέσει την έκκριση ινσουλίνης που μας κάνει να πιστεύουμε ότι πεινάμε.

5. Το αλκοόλ. Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το αλκοόλ ανοίγει την όρεξη. Όμως οι περισσότεροι που κάνουν δίαιτα λένε ότι τους είναι πολύ πιο δύσκολο να απομακρυνθούν από το τραπέζι όταν έχουν πιει...

6. Η θερμοκρασία. Όσο περισσότερο κρύο κάνει τόσο περισσότερο θέλουμε να φάμε, γι΄ αυτό συχνά τα εστιατόρια κρατούν τους θερμοστάτες χαμηλά. Ο μεταβολισμός πέφτει όταν είναι ώρα να φάμε και όταν τρώμε η θερμοκρασία μας ανεβαίνει. Η ζέστη είναι σήμα ότι χορτάσαμε.

7. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Έπειτα από ένα γεύμα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως λευκά μακαρόνια, το σώμα μπορεί να ζητήσει και πάλι τροφή έπειτα από λίγες μόνο ώρες. Οι τροφές αυτές ρίχνουν το σάκχαρο στο αίμα και όταν συμβαίνει αυτό ενδιαφερόμαστε περισσότερο γενικά για φαγητό.



ygeia.tanea.gr
 

Αναγνώστες