Πιο επικίνδυνα τα εγκεφαλικά του Σαββατοκύριακου

Οι ασθενείς που υφίστανται εγκεφαλικό επεισόδιο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και εισάγονται σε νοσοκομείο, έχουν χειρότερη εξέλιξη και πιο συχνά κινδυνεύουν να πεθάνουν, σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό τις καθημερινές.

Αυτό κατέδειξε μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, χωρίς όμως να εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους συμβάινει αυτό. Οι επιστήμονες, πάντως, υποθέτουν ότι αρκετοί ασθενείς επειδή όσοι έχουν...
ήπια συμπτώματα εγκεφαλικού, περιμένουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο από Δευτέρα, πράγμα που επιδεινώνει τελικά την κατάστασή τους. Επιπλέον, δεν αποκλείουν να παίζει ρόλο και η μειωμένη δύναμη των νοσοκομείων τα Σαββατοκύριακα.

Χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 21.000 περιστατικά που έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομεία το διάστημα 2003 - 2008. Απομόνωσαν την επίδραση της σοβαρότητας των περιστατικών που εισάγοντα στο νοσοκομείο κατά το διήμερο της αργίας και πάλι διαπίστωσαν ότι όσοι παθαίνουν εγκεφαλικό μέσα στο Σαββατοκύριακο, έχουν 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στις επόμενες επτά μέρες, σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό τις καθημερινές - και αυτό ανεξάρτητα της σοβαρότητας του περιστατικού.

Η έρευνα έγινε από γιατρούς τους Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο, υπό τη δρα Μόιρα Καπράλ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας "Neurology". Οι καναδοί ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ασθενείς που νιώθουν συμπτώματα εγκεφαλικού, δεν πρέπει να καθυστερούν την εισαγωγή τους, καθώς μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές αν μείνουν σπίτι τους. Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου μετά τα εμφράγματα και τον καρκίνο.



www.healthview.gr
 

Αναγνώστες